به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از شیراز، تازهترین دادههای مرکز آمار ایران از تداوم روند صعودی قیمتها در بازار مسکن کشور حکایت دارد. اگرچه سرعت رشد ماهانه قیمتها کمی کند شده، اما نرخ تورم نقطهبهنقطه در برخی استانها از جمله فارس، بالاتر از میانگین کشوری است و این امر فشار اقتصادی بیشتری را به خانوارهای استان تحمیل کرده است.
طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه بخش مسکن در خردادماه 1404 به 39 درصد رسیده است؛ به این معنا که خانوارهای کشور در 12 ماه منتهی به خرداد امسال برای تأمین هزینههای مسکن، آب، برق، گاز و سوختها، بهطور میانگین 39 درصد بیشتر از دوره مشابه سال گذشته هزینه کردهاند.
نرخ تورم نقطهبهنقطه بخش مسکن در خردادماه 36.8 درصد ثبت شده است که نشان میدهد خانوارها برای تأمین مسکن در این ماه، نسبت به خرداد سال گذشته حدود 37 درصد هزینه بیشتری پرداخت کردهاند.
این در حالی است که تورم ماهانه مسکن در کشور 2.2 درصد گزارش شده است که از کاهش نسبی شتاب ماهانه رشد قیمتها نسبت به دورههای قبل حکایت دارد و ترم اجاره بها نیز 2.1 درصد در سطح کشور گزارش شده است.
برای مقایسه، در خردادماه سال گذشته (1403)، تورم نقطهبهنقطه مسکن 42.5 درصد و نرخ تورم سالانه این بخش 40.7 درصد بود و تورم ماهانه نیز 2.3 درصد اعلام شده بود. این ارقام نشان میدهد گرچه سرعت رشد قیمتها اندکی کاهش یافته، اما سطح عمومی قیمتها همچنان بالاست و بازار مسکن با چالشهای جدی مواجه است.
وضعیت مسکن در استان فارس
طبق دادههای رسمی مرکز آمار ایران، شاخص گروه «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها» در استان فارس در خردادماه 1404 به عدد 311.0 رسیده است.
تورم ماهانه بخش مسکن در فارس 1.8 درصد ثبت شده که کمی کمتر از میانگین کشوری (2.2 درصد) است.
اما تورم نقطهبهنقطه بخش خدمات و کالاهای غی خوراکی که مسکن و اجاره هم در آن گنجانده میشود بالاتر از میانگین کشوری (36.8 درصد) است. نرخ تورم سالانه این بخش نیز در فارس 36.1 درصد ثبت شده است.
این آمارها نشان میدهد اگرچه سرعت رشد ماهانه قیمتها در بخش مسکن استان فارس کمتر از میانگین کشوری است، اما سطح افزایش قیمتها نسبت به سال گذشته در این استان بالاتر از میانگین کشور بوده و فشار اقتصادی بیشتری را به خانوارهای استان وارد کرده است.
کاهش نسبی شتاب رشد ماهانه تورم ماهانه مسکن در کشور و استان فارس در خرداد 1404 نسبت به ماه مشابه سال قبل اندکی کاهش یافته است، اما این کاهش تأثیر ملموسی بر معیشت مردم نداشته است.
افزایش شدید هزینههای سالانه تورم نقطهبهنقطه و سالانه در بخش مسکن همچنان در سطوح بالا قرار دارد و نشاندهنده استمرار روند افزایشی قیمتها در این بخش است.
فشار اجارهبها بر خانوارها با توجه به رشد 36.7 درصدی اجارهبها در کشور و سطح بالای شاخص اجاره، خانوارها، بهویژه دهکهای میانی و پایین درآمدی، بیشترین فشار را از این ناحیه متحمل میشوند.
تورم مسکن در کشور و استان فارس همچنان یکی از مهمترین عوامل فشار بر سبد هزینهای خانوارهاست.