در برنامه بالاتر موضوع افزایش تعداد مناطق آزاد مورد بررسی قرار گرفت و آقای کیانی مدیرعامل منطقه آزاد ارس و آقای عبدالرحیمی مدیرعامل سابق منطقه آزاد ماکو به سوالاتی پاسخ دادند.
عبدالرحیمی گفت: با توجه به اینکه ایجاد ۱۰ منطقه آزاد جدید طی یکی دو سال اخیر مصوب شده، نیازمند این هستیم که زیرساختهای این مناطق را در امور زیربنایی و زیرساختهای مربوط به حمل و نقل و دسترسیها ایجاد کنیم تا بتوانیم از ظرفیت آنها برای کمک به تقویت اقتصاد ملی و توسعه عمران و توان منطقهای استفاده کنیم. باید ابتدا ۱۸ منطقه آزادی که تاکنون تصویب شده را عملیاتی کنیم و به اهداف غایی آن که تقویت اقتصاد ملی است دست پیدا کنیم و پس از رسیدن به بلوغ در این مناطق میتوانیم به توسعه کمی آنها فکر کنیم.
او افزود: سال ۹۵ میلادی ۵۰۰ منطقه آزاد و ویژه اقتصادی در دنیا وجود داشت که در سال ۲۰۰۶ به ۳۵۰۰ منطقه رسید و در سال ۲۰۱۸ این میزان به ۵۴۰۰ منطقه مصوب رسید و اکنون بر اساس مشاوران بین المللی مناطق آزاد، ۴۹۲۱ منطقه در حال فعالیت هستند و ۷۵۰ منطقه در حال احداث است. استفاده از این سازوکار امر مورد قبول در ساختار توسعه اقتصادی در دنیا است.
در ادامه کیانی گفت: باید الزامات ایجاد مناطق آزاد رعایت شود و در این صورت موافق افزایش تعداد مناطق آزاد هستیم. اگر منطقهای الزامات ایجاد منطقه آزاد را دارد و میخواهد در اقتصاد ملی نقش آفرینی کند نباید این فرصت را بگیریم و با رعایت الزامات و شرایط جغرافیایی میتوانیم تعداد مناطق آزاد را افزایش دهیم. در ماده ۱ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد ایران، اهدافی پیش بینی شده که باعث میشود، ایجاد منطقه آزاد به توسعه و تکمیل زیرساختها کمک کند.
او افزود: واردات از مناطق آزاد مشخص است و بخشی از واردات کشور است. تراز تجاری مناطق آزاد در دوره دولت سیزدهم مثبت بوده و تا آمار منتهی به دی ماه ۱۴۰۲، ۹۷۲ میلیون یورو صادرات و واردات ۷۷۸ میلیون یورو انجام شده که تراز مثبت را نشان میدهد. رویکرد دولت سیزدهم در افزایش تعامل با همسایگان و افزایش صادرات یک گام مهم در این موضوع بود.
در ادامه عبدالرحیمی گفت: در مناطق آزاد اگر مشوقها را رعایت کنیم و حاکمیت قوانین را به این مناطق تعمیم ندهد، در کنار آمادگی زیرساختهای فیزیکی، فضای کسب و کار آسان تری در مناطق آزاد ایجاد خواهد شد. همچنین در مناطق آزاد ساختار یکپارچه مدیریتی نداریم و تغییرات مکرر مدیران این مناطق پیشرفت این مناطق را کند کرده است.
مدیرعامل منطقه آزاد ارس گفت: تقاضای سرمایه گذاری در کل مناطق آزاد در سال ۱۴۰۲، به عدد ۶۵۶ هزار میلیارد تومان رسید که عدد قابل توجهی نسبت به دورههای قبل بود و ۳۸۰ هزار میلیارد تومان از این میزان مصوب شده است. در منطقه آزاد ارس ۹۵ هزار میلیارد تومان تقاضای سرمایه گذاری داشتیم که ۷۰ هزار میلیارد تومان آن تایید شد. از سال ۹۶ تا ۱۴۰۰ جلب سرمایه گذاری ۱۷ هزار میلیارد تومان بوده که در دوره دولت سیزدهم به ۸۸ هزار میلیارد تومان رسیده است.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی