اما و اگرهای دریافت مالیات از سود سپرده های بانکی/ در 84 کشور از سود بانکی مالیات می‌گیرند

موضوع مالیات بر سود سپرده‌های بانکی اشخاص حقوقی از جمله موارد چالش برانگیز در بودجه سال 1401 بود. به گفته برخی کارشناسان لازمه موفقیت مالیات بر سود سپرده‌های بانکی اجرای صحیح مالیات برعایدی سرمایه است.
- اخبار اقتصادی -

به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بحث مالیات بر سود سپرده‌های بانکی اشخاص حقوقی در بودجه سال 1401 مطرح شد اما براساس پیگیری‌های بعدی که صورت گرفت، در عمل شاهد اجرای این مالیات نبودیم.

نظرات متفاوتی در خصوص این مالیات و تاثیراتی که می‌تواند  بر سپرده‌های کلان بانکی وجود دارد.  برخی معتقد هستند که با توجه به تورم بالا در صورتی که چنین مالیاتی وضع شود ممکن است به محرکی برای خروج پول از بانک‌ها و ایجاد نوسان در بازارهای دیگر منجر شود. در همین رابطه جلسه‌ای با محوریت اندیشکده اقتصاد مقاومتی در چارچوب نظام مالیاتی عادلانه و هوشمند با حضور مودیران و کارشناسان اقتصادی برگزار شده است.

مالیات ,

67کشوردنیاازسودسپرده‌هایبانکیمالیاتمجزااخذمی‌کنند

جعفرمهدیزادهمدیرکلاقتصادیبانکمرکزی،درایننشستضمناشارهبهاهمیتاتکاءدرآمدهایدولتبهمالیاتبهجایدرآمدهاینفتیگفت: مادربانکمرکزیهموارهتاکیدداشتیمکهدولتبودجهخودراازطریقدرآمدهایمالیاتیتامینکندوبهدرآمدهایناپایداروابستهنباشد. یکیازپایه‌هایمالیاتیکهدراینزمینهاهمیتدارد،پایهمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکیاستکهدردیگرکشورهانیزسابقهدارد. براساسبررسیماکشورهایمختلفبرحسبشرایطاقتصادیونظاممالیاتی،اخذمالیاتازسودسپرده‌هایبانکیرادردستورکارقرارداده‌اندودرواقع67کشوراینپایهمالیاتیرااخذمی‌کنند.

ویدرخصوصمزایایاخذاینپایهمالیاتیگفت: افزایشدرآمدهایدولت،بهبودعدالتمالیاتیوسوقدادنسرمایه‌هایشرکت‌هابهسمتسرمایه‌گذاریمنابعبهجایسپرده‌گذاری،ازجملهاهدافیاستکهبرایاینپایهمالیاتیدرنظرگرفتهشدهاست. بهطورخاصمقایسهسودحاصلازسپرده‌گذاریبانکیباسودحاصلازفعالیت‌هایتولیدیمطرحاستکهعدمدریافتمالیاتازاولیباعدالتمالیاتیهمخوانیندارد.

چالش‌هایمهماعمالمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکی

مهدیزادهضمناشارهبهچالش‌هایاخذمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکیافزود: یکمسئلهدرزمینهاخذمالیاتازسودسپرده‌هایبانکی،منفیبودننرخسودحقیقیاستکهانگیزهسپرده‌گذاریراکممی‌کندوبهتعبیریبهعنوانیکمالیاتمضاعفمحسوبمی‌شود. نکتهمهمدیگراینکهوجودجایگزین‌هاییهمچونصندوق‌هایدرآمدثابت،موجبمیشودوضعمالیاتبرسودسپردهاشخاصحقوقیصرفامنابعآن‌هاراازسپرده‌گذاریمستقیمدربانک‌هابهسمتاینصندوق‌هایاابزارهایمشابهببرندوعملادرآمدهایدولتافزایشپیدانکند.

ویافزود: مسئلهمهمدیگرکهدرزمینهمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکیحائزاهمیتاست،رقابتبانک‌هابرایپرداختسودبیشتربهسپرده‌هابهمنظورجذیسپرده‌هایبیشتراست. بنابراینممکناستوضعاینمالیاتبهجایاصابتبهدریافتکنندگانسودازبانک‌ها،بهبخشتولیدبهعنوانتسهیلاتگیرندگانیابهخودبانک‌هااصابتکندکهخلافهدفسیاستگذاراستوممکناستمسائلیهمچونافزایشنوساناتدرسایربازارهاازجملهارزوسکهوهمچنیناضافهبرداشتبانک‌هارادرپیداشتهباشد.

تغییرترکیبسپرده‌هایبانکینتیجهوضعمالیاتبرسودسپردهشرکت‌ها

مدیرکلاقتصادیبانکمرکزیآثارمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکیرامتفاوتازپایه‌هاییهمچونمالیاتبرخودروهایلوکسیامالیاتبرخانه‌هایخالیدانستوافزود: بایدازاثراتمنفیاحتمالیاینپایهمالیاتیجلوگیریشود. درحالحاضرشرکت‌هااینامکانرادارندکهتسهیلاتارزانقیمتبگیرندوهمانمنابعمالیرادربانکسپرده‌گذاریکنندوسودکلاندریافتکنند. چنینمشکلیبایددرجایدیگریحلشودووضعمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکینمیتوانداینمشکلرارفعکند. درحالحاضرشرکت‌هامشکلاتانگیزشیزیادیبرایسرمایه‌گذاریدارندووضعمالیاتبرسودسپرده‌هانمیتواندانگیزهکافیبرایسرمایه‌گذاریایجادکند. یکیازمسائلدراینزمینهبالابودننرخسوددربازارهایرقیبتولیداستکهموجبمیشوداگربرسودسپردهبانکیهممالیاتوضعشود،اینسرمایه‌هابهجایبخشتولیدبهبازارهایموازیسوقپیداکند.

ویدرپایانگفت: وضعمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکیموجبخروجنقدینگیازبانک‌هانمیشود،اماترکیبسرمایه‌هاراتغییرمیدهدوسیالیتنقدینگیراافزایشمی‌دهدکهدرشرایطفعلیاقتصادکشورمطلوبنیست. درمجموعمادربانکمرکزیازوضعمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکیاستقبالمیکنیمولیشرایطفعلیاقتصادکشوررامناسباجرایاینقانونآنهمبهشکلدفعینمیدانیم.

مالیات ,

سه امتیاز ویژه سازمان مالیاتی برای حمایت از کسب و کارهای دیجیتالاحتمال بخشودگی 100 درصدی جرایم مالیاتی در مراحل ابتدایی اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی

تضعیفبخشتولیدنتیجهمالیاتنگرفتنازسودسپرده‌هایبانکی

درایننشستمحمدرضایزدیزادهعضوسابقشورایراهبردینظاممالیاتیکشور،گفت: یکیازبزرگترینمشکلاتمادرخصوصنرخمالیاتسودسپردهفهمنادرستآناست؛هنوزبرخیتصورمی‌کننداینسیاستمشابهافزایشنرخسوداوراقیکسیاستانقباضیاست. درحالیکهیکیازاثراتاینسیاستکاهشسرمایه‌هایبلندمدتبانکهاستوبنابراینوضعمالیاتبرسودسپرده‌ها،برخلافافزایشنرخسودبانکی،یکسیاستانقباضیمحسوبنمی‌شود.

ویافزود: فهمنادرستدیگردرخصوصاینپایهمالیاتیایناستکهگفتهمی‌شودچوننرخبهرهحقیقیمنفیاست،بنابرایننبایدازسودسپرده‌هامالیاتاخذشود. سودیکهبانک‌هابهسپرده‌گذارانتوزیعمی‌کنندهیچتفاوتیبادیگرپایه‌هایدرآمدیاشخاصنداردوبالابودنتورمیههیچعنواننبایددلیلیبرعدمدریافتمالیاتباشد. اگرتورمبالادراینخصوصمانعاخذمالیاتاست،درخصوصاخذمالیاتازشرکت‌هایتولیدینیزبهطریقاولانبایدمالیاتاخذشود. بههرحالسودسپرده‌هایبانکیبهدلیلریسکبسیارپایینوعدمکاراییبرایاقتصادکشور،اولینمنبعدرآمدیاستکهبایدمشمولمالیاتباشد.بنابراینعدماخذمالیاتازسودسپرده‌هایبانکیبهدلیلمنفیبودننرخبهرهحقیقیوبالابودنتورمتوجیهنداردوبهتضعیفتولیدوتقویتفعالیت‌هایغیرتولیدیمنجرمی‌شود.

معاملهدوسربردبانک‌هاوشرکت‌هابهضرراقتصادکشور

یزدیزادهباطرحاینپرسشکهاگرمنفیبودننرخبهرهمانعازسپرده‌گذاریدربانکمی‌شود،چراشرکت‌هادرشرایطفعلیبخشزیادیازمنابعمالیشانرادربانک‌هاسپرده‌گذاریکرده‌اند،گفت: دلیلاینمسئلهایناستکهشرکت‌هاپولخودشانرادربانکسپردهنگذاشته‌اند،بلکهتمامسپرده‌هاازمحلدریافتوامسپرده‌گذاریشدهاست. اینرابطهبینشرکت‌هاوبانکبهسودهردوطرفاست؛شرکت‌هاسودسپردهگرفته‌اندوتسهیلاتنیزدریافتکرده‌اندوهزینه‌هایتامینمالیرابهعنوانهزینه‌هایقابلقبولمالیاتیبهدولتارائهکرده‌اند؛بانک‌هانیزقدرتخلقپولشانافزایشیافتهوتسهیلاتبیشتریداده‌اند. امابازندهاینبازیدوسربردبینشرکت‌هاوبانک‌ها،اقتصادکشوراستکهدرآنهزینهتامینمالیافزایشمی‌یابدوبخشتولیدتضعیفمی‌شود.

عضوسابقشورایراهبردینظاممالیاتیکشور،عدمنفعدولتازهزینه‌هایقابلقبولمالیاتیاشخاصحقوقیراتا40هزارمیلیاردتومانعنوانکردوافزود: وقتیشرکت‌هاازاینمحلمعافازمالیاتهستند،دستکمبایدسودحاصلازسپرده‌گذاریآن‌هادربانک‌هامشمولمالیاتشود. هرچندمسیربهترآناستکهشرکت‌هامجازنباشندبرایاخذتسهیلاتمابعشانرانزدبانکمسدودکنندوبهجایآنتنهابتواننداوراقدولتیراخریداریوآنرانزدبانکبهوثیقهبگذارند.

مزایایمتعددوضعمالیاتبرسودسپردهاشخاصحقوقی

یزدیزادهضمناشارهبهاهمیتوضعمالیاتبرسودسپرده‌هایبانکیاشخاصحقوقیگفت: درخصوصاشخاصحقیقیمیتوانازابزارمعافیتمالیاتیتاسقفمحدودیاستفادهکردکهافرادکمبضاعتکهازاینمسیرامرارمعاشمیکنندمتضررنشوند. ولینبایداینطورباشدکهقانونبرایاستثناءهانوشتهشود. درحالحاضرشرکت‌هایحقوقیسهمیبالادرسپرده‌هایبانکیدارندومعافیتآن‌هاازمالیاتتوجیهاقتصادیندارد.

ویتاکیدکرد:معافیتمالیاتیسودسپرده‌هایبانکیاشخاصحقوقی،فقطوفقطتقویترباخواری،تقویتفرارمالیاتیوتقویتتحمیلهزینهبهدولتبهعنوانهزینهقابلقبولدرحساب‌هایمالیاتیوتقویتقدرتخلقپولبانک‌هاستودرشرایطفعلیاقتصادکشور،دولتبایداصلاحاتراازاینناحیهشروعکندکهباکمترینفشاربراقشارکمدرآمد،منابعزیادینصیبدولتمی‌کند. اگردولتاینمنابعراازشرکت‌هایبزرگدریافتنکند،یامجبوراستچاپپولکندیااصلاحاتیرادردستورکارقرارمیدهدکهوضعیترابرایبخشبیشتریازمردمسختمی‌کند. بنابراینوضعمالیاتبرسپردهاشخاصحقوقیکهازنظرتعدادتنها5درصدسپرده‌هاراشامل می‌شود،بهترینگزینهدرشرایطفعلیبرایتامینبودجهدولتاست.

مالیات ,

هدفاصلیپایه‌هایمالیاتیافزایشدرآمدهایدولتاست

احمدزمانیرئیسسابقمرکزآموزشوپژوهشسازمانمالیاتی،درایننشستگفت: نسبتمالیاتبهتولیدناخالصداخلیدرایرانبهمراتبپایینترازآنچیزیاستکهبایدباشد. بهبیاندیگرسهممالیاتدردرآمدهایدولتبسیارپاییناستکهحاصلوابستگیبالایاقتصادایرانبهدرآمدهاینفتیاست. درعملنیزدرآمدیکهدولتازمحلمالیاتکسبمی‌کندبودجهجاریراتامیننمیکندواینمسئلهیکناترازیدربودجهایجادکردهاست.

ویافزود: تاکیدبندهایناستکهبدونتوجهبهتامینبودجه،نمیتوانبهسراغتجزیهوتحلیلپایه‌هایمالیاتیواعمالآن‌هارفت،چراکههدفنهاییاینمالیات‌هابایدتامینبودجهدولتباشد. بنابراینبهعقیدهمنهدفاصلیوضعمالیات،بایدافزایشدرآمدهایدولتباشدودروهلهبعدیاهدافتنظیمیهمچونمقابلهباسوداگریوبورسبازیدردستورکارقراربگیرد. درحالحاضردراینزمینهاتفاقنظروجودداردکهدرآمدهایدولتبایدازمحلمالیاتافزایشپیداکند؛امااینکهازکداماگر خوشت اومد لایک کن

0
آخرین اخبار